Kavos muilas–šveitiklis (muilo receptas šaltuoju būdu)
Šaltojo būdo muilo gamyba – tai lėtas ir natūralus procesas, kuomet aliejai, sviestai ir šarmas reaguoja žemoje temperatūroje (apie 30 °C). Dėl to išsaugomos aliejų maistinės savybės, o muilas tampa švelnus, maitina ir puoselėja odą.
Kadangi tai cheminis procesas, labai svarbu paisyti saugumo taisyklių: naudoti pirštines, akinius, veido kaukę, dirbti gerai vėdinamoje patalpoje (arba lauke) ir pasirūpinti tvarkinga, švaria darbo vieta.
Ko reikės?
Apsaugos priemonės
- Pirštinės
- Apsauginiai akiniai
- Veido kaukė
Įrankiai
- Muilo forma (silikoninė arba medinė, išklota kepimo popieriumi)
- Dubuo kietiesiems aliejams
- Viryklė
- Silikoninė mentelė
- Šaukštai ir šaukšteliai
- Indas NaOH svėrimui
- Indas distiliuotam vandeniui
- Blenderis
- Didelis indas muilo masei maišyti
- Tikslios svarstyklės
- Termometras (skysčiams arba bekontaktis)
Aš rekomenduoju prieš pirmą gamybą pasižiūrėti keletą video. Viena iš įkvėpimo šaltinių – Lovely Greens:
YouTube kanalas: Lovely Greens.
Receptas
Šarmo tirpalas
- Distiliuotas vanduo – 304 g
- Natrio šarmas (NaOH) – 114,3 g
Kietieji aliejai
- Kokosų aliejus – 260 g
- Kakaos sviestas – 40 g
- Sviestmedžio sviestas – 40 g
Skystieji aliejai
- Alyvuogių aliejus – 420 g
- Ricinų aliejus – 40 g
Priedai (dedami pasiekus „pėdsaką“)
- Eteriniai aliejai – 24 g
(naudojau apelsinų ir cinamono) - Malta kava – 2 valg. šaukštai
Skaičiavimams naudojau muilo skaičiuoklę: soapcalc.net
Gamybos eiga
1. Paruoškite darbo vietą
Pasverkite visus ingredientus, pasirūpinkite apsauga, dezinfekuokite indus ir įrankius. Muilo masė gali pažeisti odą – dėvėkite pirštines.
2. Paruoškite šarmo tirpalą
Erdvioje, vėdinamoje vietoje į distiliuotą vandenį pamažu berkite NaOH kristalus (niekada ne atvirkščiai!). Maišykite, kol kristalai ištirps.
Tirpalas įkais ir garuos – šių garų nekvėpuokite.
3. Atvėsinkite tirpalą
Padėkite indą saugioje vietoje, galima įstatyti į šalto vandens vonelę. Palikite atvėsti iki ~30–38 °C.
4. Ištirpinkite kietuosius aliejus
Ant silpnos ugnies ištirpinkite kokosų aliejų, kakavos ir sviestmedžio sviestus. Nukelkite nuo ugnies, supilkite skystus aliejus ir išmaišykite.
5. Sujunkite šarmą ir aliejus
Kai abiejų skysčių temperatūra bus panaši, lėtai supilkite šarmo tirpalą į aliejus. Panardinkite blenderį ir trumpais impulsais maišykite iki „pėdsako“ – kai masė tampa tiršta ir ant paviršiaus palieka matomus takelius.
6. Įmaišykite priedus
Įmaišykite maltą kavą ir eterinius aliejus. Gerai išmaišykite.
7. Supilkite į formas
Supilkite muilo masę į formą, išlyginkite paviršių. Palikite stovėti mažiausiai 48 val.
8. Išimkite ir supjaustykite
Po dviejų dienų išimkite muilą iš formos. Jei forma vientisa, supjaustykite gabalėliais. Muilą palikite brandinti 4–6 savaites, gerai vėdinamoje vietoje, apsaugotą nuo saulės.
9. Galiojimo laikas
Pagamintas muilas galioja apie 2 metus, tačiau tikslus terminas priklauso nuo aliejų galiojimo.